Trine Gadeberg

Sanger & performer

  • Home
  • Facts
  • Omtale
  • Video
  • Blog

Mormormad og pulvermad

October 15, 2011 by Trine Gadeberg

På søndag skal jeg hjem til mors kødgryder og have noget som vi i min familie kalder mormor mad. Mormor mad er god gammeldags mad som vor mormor lavede det og som nu igen for alvor er blevet trendy. Dem der er med på madbeatet, serverer igen koteletter i fad og citronfromage. Tag nu fx den prisbelønnede restaurant Noma. De har fat i nogle af de gode gamle danske og nordiske mad traditioner. Og der kan jeg ligeså godt sige, at Noma er langt mere gammeldags i deres modernitet. De rækker endnu længere tilbage end mormor og bruger 1000 år gamle urter såsom strandsennep, jernurt og tang. Så hvis man bare graver tilbage i tiden, ligger der guld og venter på os.

Men hvad så med den madkultur som min generation praktiserer i køkkenet…Vil mine børnebørn stå i kø for at få søndagsmiddagen serveret hos mormor Trine. Og vil deres tænder løbe i vand alene ved tanken om det måltid der venter dem? Spaghetti med en færdig kødsauce fra Knorr. Lasagne, lasagnette, eller færdig supper ligeledes fra Knorr. Frosne kartofler i pose der bare skal kyles i en bradepande og drysses med salt, inden der bliver fortæret med Jensens bøfhus ? Frosne pizza og nudler med kyllingesmag. Alt sammen nøje afstemt så de forskellige E, Q og P numre, har den rette sammensætning så smagen altid bliver ens.

Hvis der så skal nydes en kop nescafe og lidt hjemmelavet kage efterfølgende, er det jo ganske smart, at man bare tilsætter kagepulveret lidt væske. Det kan være chokoladekage man foretrækker, men der kan også være den fra Brovst. Den smager nemlig mindre syntetisk. Er man mere til en god gammeldags pandekage er shake and bake jo lige sagen. Det er simpelthen så nemt og du kan næsten ikke smage forskel på en pandekage fra det virkelige liv.

Hvis mine kommende børn- og oldebørn var smarte, skulle de åbne deres tids Noma restaurant og servere den slags mad jeg lige har beskrevet. Og glæde sig over at anmelderne vil klappe i deres små fedtede fingre og strø om sig med jublende tillægsord og give dem michelin stjerner til højre og venstre for deres genialitet og vovemod. For vovet det er det sgu, at servere mad der dybest set bare er forskellige pulvere der er sat sammen på kryds og tværs og med smagsforstærkere så man kun lige kan smage forskel på kød og fisk.

På søndag er det langt mere udfordrende for min mor. Jeg har hørt en fugl synge om at hun vil lave gammeldags unghane med peberrods sauce. Denne ret kræver nok lidt af hendes tid, men jeg vil glæde mig til at sætte tænderne i fuglen og flyve tilbage til en tid hvor pulver var noget man slukkede ildbrande med!

Filed Under: Klummer Tagged With: Hjemmelavet, mad, Madkultur, Noma, Pulver

Kontakt

mail@trinegadeberg.dk

Copyright © 2021 · Parallax Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in